یک طوفان خورشیدی متوسط که اوایل این هفته صورت گرفته، ابر پلاسما و ذرات بارداری را به سمت زمین پرتاب می کند و انتظار می رود که امروز سه شنبه 10 مرداد ماه تأثیرات زودگذری روی سیاره ما ایجاد کند.

 طوفان خورشیدی کلاس M6 که روز شنبه 28 ژوئیه (7 مرداد) صورت گرفت موجی از پلاسما و ذرات باردار که خروج جرم از تاج خورشیدی (CME) نیز نامیده می شود را در فضا آزاد کرده است.خروج جرم از تاج خورشیدی یک فوران پر چرم از باد خورشیدی و افزایش میدان‌های مغناطیسی است که تاج خورشید بیرون می‌آید و در فضا منتشر می‌شود. خروج جرم از تاج خورشیدی معمولا با دیگر پدیده‌های خورشیدی مانند شراره خورشیدی همراه است. این پدیده از مناطق فعال خورشید مانند لکه‌های گروهی خورشید به وجود می‌آید.انتظار می رود که این جرمهای خورشیدی امروز به زمین برسد و ساعت 15 به وقت گرینویچ ( 19:30 به وقت تهران) روی میدان مغناطیسی زمین تأثیر کوتاه مدتی بگذارد.

تونی فیلیپس ستاره شناس طی مقاله ای در سایت "اسپیس ودر" که به طور مرتب شرایط جوی فضا را بررسی می کند نوشته است: خروج جرم از تاج خورشیدی در شرایط کنونی به آرامی صورت می گیرد. سرعت این ابر با تخمین های صورت گرفته 382 کیلومتر در ثانیه است که با درنظرگیری مسیر آن تأثیر چندانی اعمال نخواهد کرد، اما با این حال ممکن است زمانی که این ابر از راه برسد طوفانهای ژئومغناطیس قطبی صورت بگیرد.جریانهای قوی و سریع از خروج جرم خورشیدی که مستقیم زمین را هدف می گیرد می تواند طوفانهای ژئومغناطیسی قوی ایجاد کند که این امر موجب از بین رفتن سیگنالهای رادیویی و اختلال در شبکه های الکتریکی و سایر زیرساختهای ارتباطی می شود. این ابرها تشکیل شده از ذرات باردار درحالی که در فضا حرکت می کنند، می توانند موجب ازکار افتادن ماهواره ها شوند.تأثیر وخیم تر از طوفانهای خورشیدی تغییرات فاحش در شفقهای شمالی و جنوبی است که وقتی ذرات باردار جرم از تاج خورشیدی به سمت زمین می رسد و میدان مغناطیسی زمین هدف قرار می گیرد به زیبایی در آسمان مشاهده می شوند. پیش بینی های طوفانهای خورشیدی اغلب همراه هشدار نسبت به ارتفاع بلند و متوسط شفقهای قطبی است، اگرچه طوفانهای ژئومغناطیسی قوی می توانند شفقهایی در ارتفاعهای پایین تر از عادی ایجاد کنند.طوفان کلاس M6 روز شنبه از لکه خورشیدی AR1532 صورت گرفته است.

لکه خورشیدی ناحیه‌ای بر روی سطح خورشید (فوتوسفر) است که به وسیله فعالیت‌های شدید مغناطیسی بوجود می‌آید که مانع از انتقال گرما می‌شوند، این ناحیه‌ها به علت کاهش درجه حرارت سطح به وجود می‌آیند. آن‌ها می‌توانند بدون کمک تلسکوپ از روی زمین نیز دیده شوند. اگرچه این ناحیه‌ها درجه حرارتی در حدود 3 هزار تا 4 هزار و 500 کلوین دارند، تضاد دمای این ناحیه با مواد پیرامون در حدود 5 هزار و 800 کلوین به آن‌ها اجازه می‌دهد تا به وضوح به عنوان لکه‌های سیاه دیده بشوند.دانشمندان قدرت انفجارهای خورشیدی را برحسب کلاس های انرژی با سه حرفC، M وX  اندازه گیری می کنند.کلاس X این انفجارها دارای بیشترین قدرت هستند. انفجارهای متوسط با کلاس M مشخص می شوند و کلاس C آن دسته از انفجارهایی هستند که کمترین تأثیر را بر زمین دارد.





تاريخ : سه شنبه 10 مرداد 1391برچسب:, | | نویسنده : مقدم |